reede, 24. märts 2017

Lemmik-trühvlid erilise konjakiga


Klassikalised trühvlid, milles tumeda šokolaadi kerge mõrkjus kohtub piimašokolaadi magususega, et sulada kokku üheks kreemjaks hõrguks maiuseks. Šokolaadi maitset võib soovi korral võimendada natukese vanilliekstrakti või Tonka oaga, aga ilma nendetagi on kommid suus sulavad. 

Allolev klassikaline trühvliretsept, mille mina enamasti kommide tegemisel aluseks võtan, on heaks baasiks erinevatele maitsetele ja täidistele alates pähklitest ja kuivatatud puuviljadest lõpetades mitmesuguste alkoholide (eriti head maitset annavad lisatud konjak või kooreliköör), kohvi, mee, martsipani ning maitseainetega (nt kaneel, kardemon, tšilli, ingver). Olen kõikvõimalikke variatsioone aastate jooksul teinud, eriline lemmik on aga tumeda šokolaadi (400 g) ja üle 60 %ilise mandlisisaldusega martsipani (200 g) kombinatsioon, mis on olemas ka mu selles raamatus. Enamik inimesi armastab siiski pisut magusmaid komme, seetõttu teen trühvleid enamasti tumeda ja piimašokolaadi segust, kui just lisandid ise juba väga magusad ei ole. 

Lisaks varieerimisvõimalusele erinevate maitsetega võimaldab mu trühvli baasretsept saada maiuse valmis ka ilma käte vahel vormimisega vaeva nägemata ehk kasutades silikonist kommivorme. Sel juhul lihtsalt tõsta sulanud šokolaadisegu kohe meelepärastesse silikonvormidesse ja aseta külmkappi tahenema. Trühvlid tulevad piisavalt kõvad ja katet ei olegi vaja teha. 


Seekord ma aga alkoholi kommide sisse ei pannudki, sest mõeldud olid need maiused nautimiseks suurepärase konjakiga Hennessy XO. Selle joogi erilisuse tõttu jätsingi trühvlitele lisamata kõikvõimalikud eelmainitud lisandid, vaid tegin maiused "igavalt" klassikalised, et šokolaadikommid oleksid nüansirikkale joogile pigem taustaks ja täienduseks, mitte ei hakkaks ise soleerima ega kvaliteetse konjaki puhast maitset rikkuma või üle trumpama.

Veeretasin trühvleid seekord hakitud pistaatsiapähklites ja "šokolaadimullas". Seda mõnusat mandlitega šokolaadipuru oli mul kodus nimelt mitu purgitäit, sest retsepti paika timmimine võttis pisut aega ;-) Lisaks trühvlitele võib "mulda" kasutada ka kookide kaunistamiseks, samuti erinevates (kihilistes) magustoitudes. 


Vaja läheb:
2 dl (1 pakk) vahukoort
pool Tonka uba või 1 tl vanilliekstrakti või - pastat (soovi korral)
200 g tumedat šokolaadi
200 g piimašokolaadi
katteks: naturaalset kakaopulbrit, hakitud pähkleid, kookoshelbeid või sulatatud šokolaadi 

Aseta vahukoor kastrulisse, lisa soovi korral peenelt riivitud Tonka uba või vanill ja kuumuta peaaegu keemiseni (ära keema lase). Haki šokolaad peeneks ja aseta kaussi. Vala kuumutatud vahukoor šokolaadile ning sega ühtlaseks tükkideta massiks. Lase segul jahtuda, kata toidukilega ja aseta külmkappi tahenema. 

Kui šokolaadisegu on piisavalt kõva, võta teelusika abil väikesed pallid ja vormi märgade sõrmede vahel (kasuta võimalusel õhukesi kummikindaid) ümmarguseks. Veereta palle kas naturaalses kakaopulbris, kookoshelvestes, šokolaadipurus või peeneks hakitud pähklites. Soovi korral sulata 300 g šokolaadi natukese õliga (u 1 sl), kasta trühvleid kahvlit kasutades selle sisse ja jäta majapidamispaberile tahenema. 

Kattega trühvlid aseta õhukindlalt suletavasse anumasse ja hoia külmas. Sellest kogusest saab u 40 trühvlit, sõltuvalt sellest, kui suured pallid teed.

Kui ei soovi vormimisega vaeva näha, võib vedela šokolaadisegu tõsta kohe silikonvormidesse ja asetada külmkappi tahenema. Sel juhul ei ole vaja katet peale teha.


Retsept valmis koostöös Hennessy'ga. 

Kommentaare ei ole: